Belediyelerin “samimiyet” ve “laçkalık” sınavı

ds-damat

İletişim eğitimi alanlar olarak, markalara hep samimi olmalarını öneririz. “Samimiyet”, hedef kitlede aidiyetlik duygusu yaratır ve markaya olan bakış açısını olumlu yönde etkiler. Ayrıca markanın, rakiplerinden kolayca sıyrılmasını sağlar.

Sosyal Medya, artık firmaların ve bazı kamu kurumlarının vazgeçemediği bir mecra oldu. Hedef kitleye ulaşmada ne kadar kolay ve hızlı bir yöntem olduğunu anlatmamıza gerek yok diye düşünüyorum. Fakat, bu mecranın yeni olmasından kaynaklanan bazı sıkıntılarının da zamanla baş göstermeye başladığını da söylememiz lazım. “Samimiyet”le “laçkalık” arasındaki ince çizgiyi ayarlayamamaktan kaynaklanan bazı sıkıntılar özellikle kamu kurumlarında baş göstermekte.

 

Bu yazımda, Edremit ve Kadıköy Belediyesi’nin Twitter hesabınının iletişim dilini incelemeye çalıştım. Samimi olmaya çalışıp laçka olan bu hesaplar ilk gördüğümüzde şaşkınlık (olumlu) yaratsa da kurum iletişimi açısından sıkıntılar yaratabilir. “Siz ne kadar tatlı bir belediyesiniz ya?” “Huyumuz kurusun” ya da “külbastımız çok iyi olur” cevabı ilk başta sevimli gelse de hedef kitlede her zaman aynı sonuca varmanızı sağlamaz. Onun yerine “bu düşüncelerinizi sitemizde de paylaşırsanız seviniriz” yazıp hep sitenize trafiği arttırabilir  hem de uygun bir dil kullanmış olabilirsiniz. Kamu kurumlarının tabii ki eski, klişeleşmiş, sert, otoriter dil kullanmasını istemiyorum. Ama bu tür cevapların her kişide aynı tepki ile karşılaşmayacağını da belirtmek istiyorum.  İleride oluşabilecek bir arıza, şikayet olduğunda “şimdi de sempatik olsana” cevabıyla karşılaşabilirsiniz.

Edremit Belediyesi’de diğer belediyelerden “ilham” almış olacak ki; Ajdar’a verdiği cevapla bir anda gündeme oturdu. Burada da kamu hesaplarının, kişi gibi hareket etmesi durumunu görüyoruz. Evet, Edremit Belediyesi farkındalık yarattı ama bunu yaptığı faaliyetlerle değil “popüler” olan birine attığı nahoş bir tweetle gerçekleştirdi.

Sosyal Medya yönetimi maalesef çok kolay gözüken ( ajanslar, ajans sahibi, halk vs) bir mecra olarak varlığını sürdürüyor. İletişim dili, çoğu firmalar ve kamu kurumlarınca çok ciddiye alınmıyor. Kamu kurumları da kendilerini firmalarla özdeştirerek sapla samanı ayıramıyor. Ne dersiniz? “Çöp kamyonuyla Bağdat caddesi geyfi” tweetleri yakın mıdır #kadikoybelediye?

8 yorum
  1. Belediyelerin farkındalık yaratmaya ihtiyacı yok. Belediye problem çözer. Kimse “ayh Edremit Belediyesi çok güzel twitter kullanıyor, oraya taşınayım” demez. Tamamen belediye başkanının ve/veya sosyal medya ekibinin kendni pazarlaması.. Sosyal medya yönetimi dediğin; @ibbbeyazmasa gibi olmalı

  2. Belediyelerin klasik görünümlerinden çıkmaları aslında sevindirici ama bunun dozunun iyi ayarlanması gerekiyor. Bu iki belediye de bunu göremedim. Yorumlarınız için çok teşekkürler ayrıca:)

  3. Kesinlikle katılıyorum. İletişim konusunda zayıf kişilerin yönettiği bu tip hesaplar laçkalığa yönelerek ses getiriyor ve gerçekten özgün bir iş yaptıkları izlenimini veriyorlar. Örneklediğiniz gibi samimi bir ifade ile web sitesine yönlendirmeye teşvik etse gerçekten faydalı bir sosyal medya pazarlaması yapılmış olunacak.

    Bir belediyenin sosyal medya hesaplarından beklentimiz geyik muhabbeti düzeyinde. Aksak işleyen bir İETT hattı hakkında twit atsak büyük olasılıkla ona da geyikle karşılık verilecek diye düşünüyorum.

    1. Merhaba Kadir Bey,

      Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Bu mecra yeni bir oluşum içerisinde. Dolayısıyla hala oturmamış bir sistem var ve maalesef şirketler bunu deneme-yanılma yöntemiyle yapıyor. Bu da şirketlere/kamu kurumlarına olumsuz bir şekilde geri dönüyor

  4. Merhaba,

    Kadıköy Belediyesi bu konuda tartışılmaz bir ayrıcalık,samimiyet ve farklılık yakaladı ama kaliteli iletişimden ödün vermedi. Laçkalık ile samimiyet arasındaki ince çizgide ayarı kaçırmadı. Her iletiye teşekkür ve nazik olduğu zannedilen kalıp cümlelerle cevap veren cevaplar,güvenilirlikten ya da takdir edilesi sonuçlara ulaşmaktan çok uzak.Bu,sanırım biraz dengelerin doğru kullanılmamasından ve hedeflerin doğru belirlenmemesinden kaynaklanıyor. Sosyal Medyayı belediye adına kullanan kişilerin hem belediye işleyişine haiz,hem iletişim mezunu,hem kriz yönetimi bilgi ve deneyimi olan kişiler olması gerekiyor. Türkçe yazım ve anlatımının da iyi olması aranmalı kullanıcılarda.Ayrıca kendi sınırlarını bilen kişilerin yönetiminde olması gerekiyor. Daha iki gün önce kar tatilini validen ve valilikten önce tweet atarak haber veren belediyeyi de gördük hayretle…daha sonra o tweet silindi;bu tür gelişmeler Kurum yani belediyenin itibarını zedeleyen şeyler olur.

    Belediyeler teknolojinin ve zamanın tüm yeniliklerini kullanarak halka ulaşmak, halkın kendisine ulaşımını kolaylaştırmak zorunda. Sosyal medyanın bu konuda yaptırımı ve önemi artık tartışılmaz düzeyde.Bunu donuk ve işlevsiz kullananlar da var Kadıköy Belediyesi gibi kullananlar da (Kadıköy’de oturmuyorum ya da o belediyede çalışmıyorum ama keyifle izliyorum onları) Bunun yanısıra belediye başkanlarından da twitter vb hesapları aktif kullananları ,halkla iletişim halinde olanları takdir ve keyifle izlemek de mümkün.

    Genel bakış ile değerlendirirsek belediyeler bu işi pek kotaramadı aslında…İş,sadece olabildiğince yazılanlara cevap vermekle sınırlı kaldı.O da belli alanlarda.

    Yıl 2014’ün yarısı olmuş,koşar adım gidilmesi gereken mecrada hala ,yetkin olmayan personelle ya da sadece direkt ajansla çalışanların halini görebiliyoruz.

  5. Merhaba Kadriye Hanım,

    Kadıköy Belediyesi’nin attığı tweetlerin hepsinin yanlış olduğunu söylemiyorum. Bir iletişim dili belirlediler ve o yönde ilerliyorlar. Fakat yazımda da belirttiğim gibi, “samimiyet” ve “laçkalık” sınavında bence sınıfta kaldılar. Kusura bakmayın ama “Çok tatlısınız” tweetine “evet, külbastımız çok iyi olur” demek bence laçkalıktır. Zira ileride oluşabilecek olumsuz bir durumda (belediye ile ilgili) “geyik yapacağınıza işinizi yapın” cevabı olasıdır. Benim burada anlatmak istediğim de bu. Ehli olmayan kişilerin bunu ayırmada sıkıntı yaşayacağı.

    Teşekkürler.

    1. Merhaba Bartu Bey,

      Genel anlamda iyiler,kalıp cevap yerine çözüm üretiyorlar ve evet arada falsoları olabiliyor ama belediye ve sosyal medya ise mevzu en iyilerden olduklarını düşünüyorum.

      Haklısınız; külbastımız iyi olur nahoş bir cevap.
      Eleştirilere ya da öfkeye “teşekkürler” yazıp durmak da laçkalık.
      Sorulara hiç cevap vermeyenler de var, işine gelen sorulara cevap verenler de.

      Farklı , geniş bir insan kitlesi, hareketli ve kimi acilen cevaplanması gereken konular ile muhatap belediyelerin sosyal medya hesaplarını yönetenler. Bu yüzden hem iletişim mezunu,hem tecrübeli hem de belediyeyi bilen kişiler olmalı.

      Sevdiğim bir konu bu 🙂

      İyi Dileklerimle

  6. Güzel bir yazı olmuş katılmamak mümkün değil. Yavaş yavaş bunlarında yerine oturacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir