Gerilla Pazarlama Nedir? Gerilla Pazarlama Taktikleri

ds-damat

Gerilla Pazarlama Nedir ‘e değinecek olursak ana fikri en düşük maliyetten en yüksek karı çıkartmak.

Jay Conrad Levinson, Gerilla Pazarlama’yı şöyle tanımlıyor; ” Bütçesi küçük hayalleri büyük girişimciler için …”

Geleneksel pazarlama anlayışında pazarlama için para yatırmak gerekiyor. Gerilla Pazarlama’da ise önemli olan para değil hayal gücü. Tüketicilerle, daha doğrusu müstakbel tüketicilerle beklemedikleri bir anda ve beklemedikleri bir şekilde karşılaşmak ve böylelikle akıllarında kalmak bu işin esasını oluşturuyor.

Guerilla” kelimesi ilk olarak tahmin edileceği üzerine bir savaş da ortaya çıktı. Köken olarak İspanyolca’dan gelmektedir. İspanyolların Fransız Napolyon’a karşı 1807 – 1814 yılları arasında sürdürdüğü direniş de ilk defa bu kavram kullanıldı. Çete harbi, çete mücadelesi anlamına gelen “Guerilla”nın zayıfların silahı olduğunu söyleyebiliriz. Taktiksel olarak da düşmana “asker” olarak görülmeden düşmanı püskürtmek, ortadan kaldırmak için kullanılmıştır. Gerilla yada gerilla taktiği ilk olarak “Özgürlük Savaşçısı – Ernesto Che Guevara” tarafından Avrupa ya tanıtılmıştır. Gerilla taktikleri akılcıydı, dezavantajları avantaja çeviren bir yapıdaydı. Düşmanı moralman çökertmeyi hedefler ve onlara bir dakika bile rahat vermeden düşmanı her an savaş olurcasına hazır tutmayı hedeflerdi. Düşman bir daha ki saldırının ne zaman ve nereden geleceğini asla tahmin edemezdi.

Gerilla Pazarlama Nedir ve Taktikleri

“Gerilla Taktiği”nin kullanımı ilk olarak 1960’lı yılların ortalarında Amerika’da “Pazarlama ve Reklam” alanında görülmüştür. Bu yıllarda meydana gelen Vietnam istilası ve oradaki halkın gerilla taktiğini başarıyla kullanması Pazarlama sektörünü etkilemiştir. Şirketler kendi gelirlerini agresif politikalarla arttırma yoluna gitmiştir.

Gerilla ruhunu birkaç kelimeyle anlatmak gerekirse; sabırlı, inatçı, duyarlı, cömert, enerjik, değişime açık denebilir. Firmayı tanıtabilmek için doğrudan posta kartları göndermek, e-posta kampanyaları düzenlemek, ücretsiz bilgi sağlamak için web sitesi hazırlamak, forumlara üye olmak, araba reklamı gibi yöntemler gerilla pazarlamanın en çok kullanılan yöntemleri.

Gerilla Pazarlamanın amacı kendi mallarına, hizmetlerine, tekliflerine olan ilgiyi en yükseğe çıkarırken bu uğraş için harcanılan kaynakları, masrafları en aza indirmektir. Gerilla Pazarlama tıpkı bir gerilla savaşçısı gibi dikkati başka bir tarafa çekmeye çalışır. Bunu yaparken de uyguladıkları politikalar “değişik, şaşırtıcı, orijinal, eğlendirici”dir. Her şey küçük bir bütçeyle meydana gelir ve her türlü sektörde kullanılabilir.

Gerilla Pazarlama Nedir? Gerilla Pazarlama Taktikleri
Gerilla Pazarlama Nedir? Gerilla Pazarlama Taktikleri

Gerilla Pazarlama Nedir? ilk başlarda sadece küçük firmaların büyük firmalarla daha iyi mücadele edebilmesi için kullanılmıştır. Bundan dolayı fikrin öncülerinden Jay Conrad Levinson bu yaklaşımı bir “yıpratma” saldırısı olarak tanımlar.

Önemli olan bir noktada esnekliktir. Şirketler yayılma alanlarının, karlarının, aktivitelerinin azalmasını önlemek için her duruma karşı tıpkı bir gerilla gibi esnek olmalıdırlar. Kaynaklarını yeni fırsatlara hızlı ve en etkin bir şekilde yönlendirebilmelidirler. Pazar da oluşabilecek her türlü durumu önceden tahmin etmek, sonsuz rekabet ortamında ayakta kalabilmek içinde bulundukları durumu iyi analiz etmelidirler.

Şirketler Pazarlama stratejilerini oluşturmak için mutlaka fiyat politikalarına dikkat etmek zorundadırlar. Sundukları ürünler, teklifler şaşırtıcı, agresif olmalıdır.

Gerilla Pazarlama uygulamalarının diğer önemli tarafı ise mesajın olabildiğince kişiye en etkin bir şekilde yayılmasıdır. Bunun içinde günümüzde 1 milyar kullanıcıya ulaşan internet paha biçilmez bir uygulama alanıdır. İnternet Blogları, online magazin-gazete-dergiler ile, chat ve forum sayfaları ile etkili bir şekilde iletilmek istenen mesajın yayılması sağlanır. Gerilla Pazarlama içinde bahsedebileceğimiz bir alt dal ise almanca Moskito Marketing ingilizce ise Mosquito Marketing olarak isimlendirilen “sivrisinek pazarlama” dır.

1 yorum
  1. Jay Conrad Levinson Gerilla Pazarlamayı kitabın da su örnekle açıklamıştır; Bir sokak üzerinde 3 tane mobilya mağazası vardır. Ortadaki hariç iki dükkan rekabete girişir.. Birisi üzerinde %60 indirim yazan, diğeri de üzerinde % 70 indirim yazan büyük bir afiş asmaktadır. Bu iki firma, ortadaki mağazayı hesaba katmadan rekabet etmektedir. Ortadaki firmanın ise ne afiş asacak nede indirim yapacak maddi durumu yoktur . Buna karşın satışları gün geçtikçe artmaktadır çünkü ortadaki mobilya mağazasının kapısının üzerinde ‘’ Ana Giriş’’ yazmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir